Hoe kan je de consument helpen om duurzaam te winkelen?
Bijgewerkt op: 23 november 2023
De e-commercesector heeft de ambitie om in 2025 de CO2- uitstoot te halveren ten opzichte van 2018. Consumenten kunnen hierbij helpen. Doordat bijvoorbeeld de keuze voor een bepaalde bezorgoptie gevolgen heeft voor de CO2-impact van een online bestelling, kunnen consumenten een bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot bij pakketbezorging. De meeste consumenten vinden duurzaam online winkelen ook echt belangrijk (66%), maar ze weten niet altijd hoe ze dat moeten doen. In dit artikel gaan we dieper in op hoe jij de consument hier een handje mee kan helpen.
‘Consumenten zijn bereid om hun gedrag aan te passen’
Uit de Thuiswinkel Duurzaamheid Monitor, die in opdracht van Thuiswinkel.org is uitgevoerd door Stakeholderwatch, blijkt dat consumenten bereid zijn om hun gedrag aan te passen. Zo zegt 84% bewust te kiezen tijdens de aankoop zodat er geen producten retour gezonden hoeven te worden, en 68% zou kiezen voor een duurzame afleveroptie als die wordt aangeboden. Iets meer dan een derde van de consumenten (36%) is bereid om meer te betalen voor een duurzame bezorging.
Het aanbieden van informatie over de CO2-uitstoot in de check-out
Consumenten in de check-out van de webwinkel stimuleren om de meest duurzame bezorgoptie te kiezen, is effectief. De beste manier om dit te doen, is het aanbieden van informatie over de CO2-uitstoot van de bezorgopties en/of het vooraf aanvinken van de duurzaamste keuze als standaard. Dit blijkt uit onderzoek naar de effecten van duurzaamheidsinterventies op bezorgkeuzes, dat in opdracht van Thuiswinkel.org en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is uitgevoerd.
Simpele interventies op de check-out pagina van webshops kunnen er dus toe leiden dat consumenten duurzamere bezorgkeuzes maken. Dit kan bijdragen aan vermindering van de CO2-uitstoot bij de ‘last mile’ pakketbezorging. Uit het onderzoek blijkt dat de check-out pagina een logische en natuurlijke plek is voor deze interventies, omdat de online consument hier in het aankoopproces de keuze voor de bezorgoptie maakt.
Informeer de consument en geef tips
Informeer de consument niet alleen over de CO2-uitstoot in de check-out, maar verstrek ook waardevolle informatie via informatieve artikelen. Hierin kunnen tips worden gegeven, variërend van de effecten van diverse materialen tot praktische recyclingtips en suggesties voor bewuste aankopen. Door jouw klanten te voorzien van waardevolle kennis, stel je ze in staat om een weloverwogen en duurzame keuze te maken, waarmee ze actief bijdragen aan de ambitie om in 2025 de CO2-uitstoot te halveren ten opzichte van 2018.
Er zijn dus meerdere manieren waarop jij de consument kan helpen om duurzaam online te winkelen. In onze kennisbank geven wij nog meer tips en delen wij hier nog meer onderzoeken over.
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Een terugblik op het programmajaar van de expertgroep Circulair Shoppen in 2030
Gepubliceerd op 24 december 2024KennisartikelHoe heeft de expertgroep Circulair Shoppen in 2030 het programmajaar ervaren? Lees meer over de uitdagingen, kansen en resultaten.
-
De ROI van duurzaamheid: Hoe groene strategieën bijdragen aan winstgevendheid.
Gepubliceerd op 19 december 2024KennisartikelHoe je duurzaam ondernemen omzet in een winstgevende bedrijfsstrategie? In dit artikel ontdek je hoe groene strategieën niet alleen het milieu, maar ook je winstgevendheid verbeteren.
-
Online retailbestedingen stijgen met 5% in derde kwartaal 2024, aantal online aankopen stabiel
Gepubliceerd op 17 december 2024CategorieWat blijkt er uit de nieuwste cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor?
-
Podcastserie over circulair shoppen: een duurzaam én winstgevend businessmodel
Gepubliceerd op 9 december 2024KennisartikelIn de podcastserie van de expertgroep ‘Circulair shoppen in 2030’ van ShoppingTomorrow leer je hoe bedrijven als PostNL en Decathlon circulaire kansen benutten.