Facts & figures over social media en online shoppen

Gepubliceerd op: 10 juni 2020
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Social Media - Telefoon Met Sociale Netwerken 800 X 400

Nu veel van het dagelijks leven zich thuis afspeelt, is social media belangrijker dan ooit. Op bezoek gaan gaat niet meer zo makkelijk, en mensen willen wel graag met elkaar in contact blijven. Uit onderzoek van Ruigrok NetPanel blijkt dat we social media vooral gebruiken om met vrienden te communiceren (58%), maar dat ook online shoppen via social steeds populairder wordt: 38% van de consumenten heeft in het afgelopen jaar producten via social media gekocht.

95% van de Nederlanders is actief op social media. Gemiddeld maken we gebruik van 3,4 sociale netwerken. Na een kleine daling lijkt het aantal actieve gebruikers op Facebook stabiel. Alleen het gebruik van Instagram is dit jaar significant gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Nieuwkomer TikTok heeft onder de totale populatie van 18 jaar en ouder tot nu toe slechts een klein aandeel.

Waarom gebruiken we social media?

Social media gebruiken we in eerste instantie vooral om met vrienden te communiceren (58%). Daarnaast gebruiken we het om op de hoogte te blijven van vrienden en bekenden (46%), maar ook van nieuws en evenementen (40%). Slechts 13% van de consumenten gebruikt social media om in contact te komen met een bedrijf. En dat terwijl 24% van de Facebookgebruikers en 26% van de Instagramgebruikers wel merken volgt.

Online aankopen via social media

Vier op de tien online shoppers hebben in het afgelopen jaar weleens iets via een social-mediakanaal gekocht nadat ze op een advertentie of gesponsord bericht hadden geklikt. Toch kan er voor de consument nog veel verbeteren in social-mediamarketing. Consumenten geven aan dat zij veel content niet relevant vinden (92%). Slechts 3% van de Babyboomers* vindt dat er wel relevante advertenties worden getoond. Onder Digitieners is dit iets hoger (13%). Gemiddeld ligt dit op 8%.

Een derde van de Nederlanders is actief op LinkedIn

Vooral Millennials en Generatie X maken gebruik van LinkedIn, maar we zien wel verschillen in het gebruik. Generatie X is het meest actief en laat hier vaker van zich horen; ze plaatsen vaker zelf berichten (36%) en reageren vaker op berichten van anderen (37%). Ook zien we de Digitieners ouder worden en zich voorbereiden op de arbeidsmarkt. Het gebruik van LinkedIn is onder deze generatie toegenomen. Op dit moment volgen zij vooral nog bedrijven en (bekende) personen.

 

Webshop en social media?

Wat kun je hier als webshop van leren? Gebruikers van social media zijn actief; ruim de helft van de Facebook-, Instagram- en Snapchatgebruikers kijkt hier meerdere keren per dag naar. Soms voor een snelle check, maar regelmatig blijven ze langer hangen. Als webshop kun je dus niet om social media heen. Allereerst is het belangrijk om een goede social-mediastrategie te ontwikkelen per doelgroep en per doel. Wanneer je op zoek bent naar nieuwe medewerkers, is het verstandig om je bedrijf goed te profileren via LinkedIn, maar wil je je doelgroep inspireren, dan kun je je beter richten op Instagram en Facebook. Is je doelgroep wat ouder? Ga dan ook voor Facebook en laat Snapchat en TikTok links liggen. Verdiep je dus goed in je doelgroep en in de social media.

Dit kan je onder andere doen door je te verdiepen in wat jouw doelgroep bezig houdt, en laat dit ook terugkomen in je social media content. Zo zien we bijvoorbeeld veel verschillen tussen de generaties in wat zij op Instagram graag bekijken. De Digitieners zien bijvoorbeeld graag berichten over beauty (31%), terwijl Babyboomers dat juist niet willen (slechts 3% wel). Millennials zien graag content over reizen (44%), lifestyle (39%) en zitten minder te wachten op games (15%) en auto’s, motoren en voertuigen (15%). Generatie X wil ook meer weten over reizen (35%) en huisinrichting (30%) en de Babyboomers hebben vooral interesse in reizen (26%), recepten en restaurants (23%) en natuur (22%).

We zien dat Instagramgebruikers dit kanaal vaak gebruiken om berichten en stories te bekijken. Onder Facebookgebruikers zien we juist dat de interactie iets hoger ligt; op dit platform wordt vaker op berichten gereageerd. In de zakelijke context blijft deze interactie vaak bij een reactie; slechts 16% zegt door te klikken naar de website. Dit is afgenomen ten opzichte van 2019 (27%). 

Consumenten zoeken inspiratie (27%) via social media, maar geven aan dat er te veel advertenties te vinden zijn. Het is dus aan marketeers om de relevantie van de content te verhogen, zonder irritatie op te wekken. Zo is 72% van de social-mediagebruikers het (helemaal) eens met de stelling dat er te veel advertenties op social media te zien zijn en vindt slechts 8% dat ze (bijna) altijd relevant zijn.


Over het onderzoek

‘What’s Happening Online’ wordt al 13 jaar achtereen op eigen initiatief uitgevoerd door Ruigrok NetPanel. In dit onafhankelijke kwantitatieve onderzoek wordt de gehele breedte van de Nederlandse samenleving ondervraagd over het gebruik van devices, e-commerce, social media en online finance & safety. De doelgroep van het onderzoek bestaat uit Nederlanders van 14 jaar en ouder, verdeeld over vier generaties Digitieners (14-23 jaar), Millennials (24-38 jaar), Generatie X (39-58 jaar) en Babyboomers (59-74 jaar). In het kwantitatieve onderzoek hebben in totaal 2.639 Nederlanders de online vragenlijst volledig ingevuld. De steekproef van 14 – 17 jaar is representatief voor de Nederlandse bevolking naar geslacht en leeftijd. Vanaf 18 jaar (n=2.348) is de steekproef representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. De datacollectie vond plaats van 5 tot en met 16 maart 2020.


Download gratis het rapport

* Digitieners (14-23 jaar), Millennials (24-38 jaar), Generatie X (39-58 jaar) en Babyboomers (59-74 jaar)

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp