Retourneren zonder doos?!

Gepubliceerd op: 3 februari 2016
Bijgewerkt op: 12 juli 2023
Geschreven door
Logistiek En Retouren Lege Verzenddozen 800X400

Al onze leden die producten verkopen maken het wel eens mee: een product wordt retour gestuurd zonder de originele doos, of de originele doos is ernstig beschadigd. Wat moet je hiermee als ondernemer? In dit artikel bespreken we meerdere tips die jou verder kunnen helpen. 


In het kort

  • Het is wettelijk gezien niet toegestaan om een originele of ongeopende verpakking te eisen.
  • Je mag ook geen vergoeding in rekening brengen bij een beschadigde verpakking. 
  • Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld bij producten waarbij je zonder de verpakking te openen precies kunt zien wat je hebt gekocht en verzegelde producten. 
  • We eindigen dit artikel met enkele tips

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het is wettelijk gezien niet toegestaan om in de retourvoorwaarden een originele of ongeopende verpakking te eisen. Het is ook niet toegestaan om voor een beschadigde verpakking een vergoeding in rekening te brengen. Dat komt omdat een consument een product moet kunnen uitpakken en installeren (als dat nodig is). Als een verkoper een onbeschadigde, originele verpakking mocht eisen, dan zou het herroepingsrecht te makkelijk kunnen worden beperkt. Leveranciers kunnen dan bijvoorbeeld dozen ontwerpen die niet te openen zijn zonder dat ze worden beschadigd.

Alles binnen redelijke grenzen

Hoewel een ondernemer dus in principe geen originele verpakking kan eisen, gelden ook hier de grenzen van redelijkheid en billijkheid. Als een verpakking het toelaat dat de consument het product beoordeelt zonder de verpakking te beschadigen, is er geen reden voor de consument om de originele verpakking niet terug te sturen.

In de Algemene Voorwaarden Thuiswinkel staat duidelijk omschreven hoe consumenten met het product om moeten gaan: "Tijdens deze termijn [de zichttermijn] zal de consument zorgvuldig omgaan met het product en de verpakking. Hij zal het product slechts in die mate uitpakken of gebruiken, voor zover dat nodig is om te kunnen beoordelen of hij het product wenst te behouden. Als hij van zijn herroepingsrecht gebruik maakt, zal hij het product met alle geleverde toebehoren en – indien redelijkerwijs mogelijk – in de originele staat en verpakking aan de ondernemer retourneren, conform de door de ondernemer verstrekte redelijke en duidelijk instructies."

Maar er zijn uitzonderingen

Er zijn echter uitzonderingen. Thuiswinkel.org is van mening dat producten waarvan de specificaties, kenmerken en aard al in de verpakking volkomen helder zijn, niet mogen worden geopend. Denk hierbij aan batterijen, scheermesjes en inktcartridges. De verpakking van dergelijke producten bevat alle informatie die een consument nodig heeft om te beoordelen of hij het product wil hebben.

Wanneer de verpakking van bijvoorbeeld een inktcartridge wordt geopend, vervalt ons insziens het herroepingsrecht. In de winkel kun je immers ook geen inktcartridge proberen of bekijken. Belangrijk is hierbij wel dat álle specificaties op de verpakking worden vermeld: kleur, kleurcode, typenummer, voor welke modellen de cartridge geschikt is, etc. Wanneer de inktcartridge een andere kleur zou hebben dan op de verpakking staat aangegeven, een ander model bevat of andere gebreken vertoont, kan een consument het product natuurlijk wel geopend terugsturen. In dat geval is er namelijk sprake van non-conformiteit en niet van het herroepingsrecht.

Andere uitzonderingen zijn verzegelde artikelen bij makkelijk te kopiëren producten, zoals software en cd’s, of hygiëneproducten. Wanneer de verzegeling bij dergelijke producten is verbroken, mag het product niet worden geretourneerd.

Bij kleding mag worden geëist dat de labels en aangehechte prijskaartjes er nog aan zitten. Voorwaarde hiervan is wel dat de labels niet in de weg zitten, want de consument moet de kleding wel goed kunnen passen. Zitten ze wel in de weg dan mag hij de labels gewoon verwijderen.

Tips!

  • Zoek hierover contact met je leveranciers. Leg ze de regelgeving in de wet koop op afstand uit (of stuur ze deze blog door) en kijk samen met de leverancier naar mogelijkheden om de schade die het herroepingsrecht jou kan berokkenen zoveel mogelijk te beperken.
  • Vraag bijvoorbeeld of de leverancier een aantal extra verpakkingen kan leveren. Wanneer een product terugkomt zonder verpakking, kun je de nieuwe verpakkingen gebruiken. Zo kun je producten die worden geretourneerd zonder of met een beschadigde doos als nieuw verkopen.
  • Misschien kun je je leverancier vragen om een eenvoudigere verpakking te ontwerpen, zodat consumenten het product makkelijker kunnen uitpakken. Dit kan voor meer onbeschadigde verpakkingen zorgen.
  • Instrueer je klanten op het moment van levering over de wijze waarop ze met het product en de verpakking om moeten gaan tijdens de bedenkperiode. Vraag bijvoorbeeld of ze zorgvuldig met de verpakking om willen gaan. Dan is de kans groot dat de consument dit ook oppakt. Je kunt deze instructies verstrekken samen met de informatie die je wettelijk gezien ook moet geven: zie artikel 5 lid 5 van de algemene voorwaarden.

We hopen dat we je met bovengenoemde tips verder hebben kunnen helpen bij het omgaan van retourzendingen zonder originele doos of met een beschadigde doos. Thuiswinkel.org hoort het graag als je vaak te maken hebt met beschadigde verpakkingen. Ook horen wij graag hoe leveranciers reageren wanneer zij worden benaderd om een aantal lege verpakkingen te leveren of een eenvoudigere verpakking te ontwerpen. Als belangenvereniging kunnen wij je hierbij misschien helpen of adviseren.

Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update

Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Afbeelding CTA

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • De route naar circulaire e-commerce

    Gepubliceerd op 21 november 2024
    Categorie

    Dit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.

    Circulaire Economie 800X400
  • Whitepaper: De route naar circulaire e-commerce

    Gepubliceerd op 21 november 2024
    Download

    Dit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.

    Mock Up Cover Whitepaper Circulaire Ecommerce
  • Dark patterns staan volop in de belangstelling

    Gepubliceerd op 20 november 2024
    Kennisartikel

    Volgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?

    6. Dark Patterns Reisbranche
  • Optimaliseer je website voor AI (GEO) + SearchGPT

    Gepubliceerd op 18 november 2024
    Kennisartikel

    Hoe zorg je ervoor dat AI mijn product of service aanbeveelt aan de gebruiker? Onze business partner U- Digital legt het in dit kennisartikel aan je uit.

    Eric Waterschoot 800 X 400