Uitgesproken Ank: Kennelijke vergissing
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Ank van Heeringen is jurist bij Thuiswinkel.org. In de rubriek 'Uitgesproken' behandelt zij elke editie van Twinkle een nieuwe uitspraak van de geschillencommissie. Deze keer: Kennelijke vergissing.
De klacht
Er is een overeenkomst afgesloten voor twee laptoptassen van 61 euro per stuk. Wanneer er maar niets geleverd wordt, neemt de consument telefonisch contact op met de verkoper. Hij hoort vervolgens dat er geen levering gaat plaats vinden, omdat er sprake is van een zogenaamde kennelijke vergissing. Het aanbod van 61 euro per stuk berustte niet op een dienovereenkomstige wil. Kort samengevat: voor die prijs verkopen wij niet, dit is niet de bedoeling geweest. De consument mag de tas kopen voor 90 euro per stuk. De consument stelt dat hij deze fout niet had kunnen vermoeden, omdat je precies dezelfde tassen ook voor de prijs van 79 euro ziet staan. De consument verlangt alsnog nakoming.
De ondernemer
De ondernemer blijft zich beroepen op de zogenaamde kennelijke vergissing en wil dus vervolgens niet leveren voor de overeengekomen prijs.
Beoordeling van het geschil
De commissie legt in haar verslag even kort uit hoe een overeenkomst tot stand komt en wat een kennelijke vergissing inhoudt. Vervolgens buigt de commissie zich over deze kwestie. Volgens de commissie heeft de consument in de gegeven omstandigheden er gerechtvaardigd op mogen vertrouwen dat tussen partijen een perfecte overeenkomst tot stand was gekomen.
Van belang daarbij is dat de ondernemer veel met aanbiedingen werkt en dat meer in het bijzonder de aangeboden prijs in vergelijking met andere aanbiedingen niet zo uitzonderlijk laag was dat die als irreëel en onwaarschijnlijk moest worden aangemerkt. Ook volgens de vaste maatstaf van een gemiddeld geïnformeerde, omzichtige en oplettende consument had niet duidelijk kunnen en moeten zijn dat het aanbod een (aperte) vergissing / fout inhield, temeer omdat juist op de website van de betreffende ondernemer het veelal gaat om allerlei lucratieve aanbiedingen. Onder de gegeven omstandigheden is de commissie dan ook van oordeel dat de consument er redelijkerwijs gerechtvaardigd op heeft mogen vertrouwen dat tussen partijen een perfecte overeenkomst tot stand is gekomen en dat de ondernemer daarom gehouden is om het gedane aanbod na te komen.
Mijn oordeel
De gemiddeld geïnformeerde, omzichtige en oplettende consument, prachtige zin. De consument vergelijkt prijzen en mag van een webwinkel met lucratieve aanbiedingen meer verwachten. De consument, gemiddeld of niet, zal dit ook steeds meer gaan doen. Een prijsverschil van 18 euro kan in deze gegeven omstandigheden duidelijk geen kennelijke vergissing zijn.
Wilt u reageren op dit artikel of heeft u zelf een vraag, stuur dan een mail naar: ankvanheeringen@thuiswinkel.org
Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 3-2013
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?