Wat is de P2b-verordening?
Bijgewerkt op: 22 september 2021
P2b-verordening: Eerlijk en transparant handelen op platformen
Platformen zijn niet meer weg te denken binnen e-commerce. Veel webshops verkopen inmiddels niet meer alleen via hun eigen webshop, maar ook via een online platform. Dit biedt webwinkels grote voordelen, zoals een groter bereik, meer omzet en allerlei services. Er zijn echter ook nadelen, want er moet provisie worden afgestaan en retailers zijn afhankelijk van de bedrijfsvoering van het platform.
Om de afhankelijkheid binnen de perken te houden en retailers meer inzicht te geven in waar zij aan toe zijn, heeft de Europese Commissie de Platform-to-business-verordening (P2b-verordening) opgesteld. Dit is de eerste Europese regelgeving die over de relatie tussen een platform en een verkoper op dat platform gaat. De verordening zorgt er namelijk voor dat platformen eerlijker en transparanter moeten zijn naar de verkopers op hun platform en draagt zo bij aan een beter ondernemersklimaat binnen e-commerce.
Voor wie is de P2b-verordening relevant?
De P2b-verordening heeft betrekking op:
- online platformen (zoals Amazon, AliExpress, Marktplaats, bol.com en VidaXL) en verkopers op deze platformen;
- app-stores (zoals Google Play, Apple App Store en Microsoft Store);
- sociale media voor bedrijven (zoals Facebook-pagina's en Instagram gebruikt door artiesten);
- prijsvergelijkingstools (zoals Skyscanner en Google Shopping), en op de handelaren/bedrijven hierop.
Thuiswinkel Talk, afl. 4: Welke impact heeft de P2b-verordening?
Deze vierde aflevering van Thuiswinkel Talk staat in het teken van platformen en het verkopen op platformen. De komende periode staat er veel te gebeuren op dit gebied. De P2b-verordening treedt in werking, Thuiswinkel.org heeft een certificering voor verkopers op platformen opgezet en de Sociaal Economische Raad heeft in samenwerking met de belangenvereniging een advies opgesteld aan het kabinet over de verkoop van producten op platformen. Host Richard van Welie (contentmanager) bespreekt deze onderwerpen met Just Hasselaar (beleidsadviseur digital payments en platformen) en Vincent Romviel (jurist en beleidsadviseur).
Beluister Thuiswinkel Talk 4 via Spotify
Wat regelt de P2b-verordening?
Deze Europese wet zorgt vooral voor transparantie in de relatie tussen online marktplaatsen en de verkopers op dat platform. Onder de verordening moet het platform helder en duidelijk zijn over de voorwaarden voor de verkopers op dat platform. De belangrijkste punten uit de verordening zijn:
-
Ranking
- Platformen en zoekmachines moeten de belangrijkste parameters bekendmaken die ze gebruiken om goederen en diensten op hun site te rangschikken. Op deze manier maken zij verkopers duidelijk hoe deze hun ranking kunnen optimaliseren.
- Platformen dienen verkopers te informeren over hoe zij hun eigen goederen en diensten en die van hun bedrijven behandelen en rangschikken in vergelijking met die van externe verkopers.
- Verkopers moeten worden geïnformeerd over hoe online platformen hun ranking kunnen beïnvloeden.
-
Transparant over verschillende behandelingen en data
Volgens de nieuwe transparantieregels moeten platformen transparant zijn over elke gedifferentieerde behandeling die zij zichzelf of andere zakelijke gebruikers bieden. Ook moeten ze bekendmaken welke data zij verzamelen en hoe ze deze gebruiken, en in het bijzonder hoe dergelijke gegevens worden gedeeld met hun zakelijke partners.
-
Beperking, opschorting of beëindiging van een account
In het geval van een beperking, opschorting of beëindiging van een account, waaronder het verwijderen van individuele goederen of diensten of het effectief verwijderen van zoekresultaten, moet het platform een motivering verstrekken aan het betrokken bedrijf. Daarnaast moet er een redelijke termijn worden aangehouden voordat het platform een dergelijke maatregel activeert.
-
Geschillenbeslechting
Grote platformen (platformen met meer dan 250 fte en/of een omzet van meer dan € 50 miljoen) moeten een intern klachtenbehandelingssysteem en extern bemiddelingsproces opzetten waar verkopers terechtkunnen. Thuiswinkel.org vervult vanaf 12 juli 2020 de rol van externe en onafhankelijke bemiddelaar voor platformen en kan hiervoor dus worden benaderd.
Brussels Talk
Op 10 juli organiseerde Thuiswinkel.org Brussels Talk: Wat betekent de P2b-verordening voor jou?, een interactieve webinar exclusief voor leden. Hierin gaf Léon Mölenberg, jurist bij Thuiswinkel.org en Ecommerce Europe, een presentatie over de P2b-verordening, die op 12 juli 2020 in werking is getreden. Aansluitend konden de aanwezigen vragen stellen, die door de experts van Thuiswinkel.org werden beantwoord. Klik hier om deze webinar terug te kijken (wachtwoord: 6k&1nhkl).
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.
Webinar over e-commercewetgeving
In de webinar hiernaast besteden Vincent Romviel (jurist) en Just Hasselaar (beleidsadviseur platformen) eveneens aandacht aan de P2b-verordening.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?