Black Friday vooral online groot

Categorie
Gepubliceerd op: 5 december 2022
Bijgewerkt op: 5 december 2022
Geschreven door
Feestdagen - Black Friday op toetsenbord - 800 x 400

Black Friday 2022 heeft voor ruim € 300 miljoen meer omzet gezorgd dan een normale vrijdag, blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland. Online zijn 55% meer betalingen gedaan, goed voor een 70% hogere omzet dan een normale vrijdag. In fysieke winkels waren er 10% meer betalingen, goed voor 15% meer omzet. Dit jaar kwamen er ook veel vragen over het koopfestijn: 36% van de Nederlanders vindt bijvoorbeeld dat Black Friday moet worden afgeschaft, volgens een enquête van acties.nl.

November en december zijn vanwege de feestdagen van origine al de drukste maanden voor de retail. Voor ondernemers hét moment om hun voorraden op te schonen en voor consumenten om cadeaus voor zichzelf en anderen aan te schaffen. “Tijdens Black Friday geven veel retailers korting. Voor consumenten die het nu wat minder breed hebben is dat positief, want zo kunnen ze toch cadeaus kopen. Tegelijkertijd horen we ook kritische geluiden. Een groep consumenten vindt Black Friday niet meer van deze tijd, terwijl een ongeveer even grote groep juist vindt dat meer winkels kortingen moeten bieden. En ook onder onze leden zien we verschillen: voor sommige webwinkels is dit het moment om producten tegen een aantrekkelijke prijs te verkopen, terwijl anderen juist heel bewust hun deuren sloten, of kozen voor Green Friday, Repair days of het combineerde met Bring Back Friday”, zegt Marlene ten Ham, directeur van Thuiswinkel.org.

Online Black Friday blijft groeien

Aankopen blijven groeien, en die stijging komt met name door consumenten die online shoppen. Vergeleken met een normale vrijdag in 2022 stijgt tijdens Black Friday het aantal online betalingen met 55% en de online omzet met 70%. Kopers zijn door corona gewend geraakt aan het online shoppen tijdens Black Friday en dat lijkt blijvend.

Naast een stijging van online betalingen (+55%) en online omzet (+70%) tijdens Black Friday, zien we online ook een grote groei vergeleken met Black Friday in eerdere jaren. Naast de stijging van online betalingen (55%) en omzet (70%) vergeleken met een normale vrijdag in 2022, zien we online ook een grotere groei vergeleken met Black Friday in eerdere jaren. In vergelijking met Black Friday 2019 (pre-corona) is er online 60% vaker en voor 85% meer omzet afgerekend. In fysieke winkels zien we juist dat het aantal pinbetalingen 5% lager is dan op Black Friday in 2019. Kopers zijn door corona gewend geraakt aan het online shoppen tijdens Black Friday en dat lijkt blijvend.

De invloed van Black Week

Veel webwinkels hebben naast aanbiedingen op Black Friday zelf, ook aanbiedingen in de zogenaamde Black Week. Uit data van Klarna blijkt dat er op de maandag van Black Week al 40% meer is besteld bij webwinkels dan vorig jaar. Volgens hun data was dat op Black Friday ‘slechts’ 28% meer dan vorig jaar. Dit blijkt ook uit het aantal kliks via de website van business partner Black Friday Nederland, een overzichtssite met aanbiedingen van verschillende webwinkels. In 2021 was 25% van de actieve bezoekers tijdens Black Week op Black Friday zelf. In 2022 is dat gedaald tot 20% van de kliks. In absolute aantallen blijft Black Friday wel de populairste koopjesdag van het jaar.

Populaire categorieën in 2022

Volgens Black Friday Nederland, goed voor bijna 1 miljoen kliks tijdens Black Week, zijn de populairste categorieën dit jaar huishoudelijke apparaten, fashion, televisie, smartphones en audio & hifi. Huishoudelijke apparaten stonden vorig jaar nog niet in deze top 5.

Black Friday internationaal

Wat verder opvalt zijn buitenlandse bestedingen. Er wordt steeds meer door Nederlanders in het buitenland besteld op Black Friday. Dit jaar meldde creditcarduitgever ICS dat 68% van de aankopen met een creditcard op Black Friday in het buitenland werd gedaan, vorig jaar was dat 64%. Zij zien vooral meer transacties naar webshops uit de VS, VK en Duitsland. Opvallend daarbij is dat de omzet van Black Friday in de VS juist stabiliseert: van een enorme groei tot 2019, naar een stabielere omzet van rond de 9 miljard vanaf 2020.

Bron: Adobe Analytics 

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp