Europese e-commercespelers pleiten voor dringend heroverwegen gebruikersdefinitie
Bijgewerkt op: 17 maart 2022
Een groot aantal uiteenlopende Europese e-commercespelers loopt het risico te worden getroffen door regelgeving die gericht is op slechts een handvol wereldwijde systemische poortwachters (DMA) of de bredere categorie van Very Large Online Players (VLOP’s) (DSA). De impact zou de Europese e-commercesector schaden en verzwakken, en dat ten tijde van onstabiele economische omstandigheden en felle concurrentie met spelers uit andere regio's van de wereld. Ecommerce Europe en Thuiswinkel.org sturen hierover een brief naar de Council’s Competition Working Party.
In de brief staat dat dit risico voor Europese e-commercebedrijven ontstaat omdat de huidige DMA- en DSA-teksten geen accurate weerspiegeling zijn van het bedrijfsmodel voor e-commerce en de manier waarop gebruikers met deze diensten omgaan. Etalageshopping creëert immers geen waarde voor een winkel tot het moment waarop een kijker daadwerkelijk een product in de winkel koopt, en bevat evenmin een risico op schade voor de consument.
Hetzelfde geldt voor online bezoekers van een website of een app. Een gebruiker die op een e-commerceplatform surft, creëert geen waarde, tenzij die gebruiker daadwerkelijk een product of dienst op dat platform koopt, noch loopt hij enig risico op schade die verband houdt met de goederen of diensten die hij bekijkt.
De huidige aanpak, waarbij alle websitebezoekers als ‘zinvolle gebruikers’ worden geteld, is niet geschikt voor e-commercebedrijven. Actieve klanten die transacties doen zijn de relevante basis voor het berekenen van e-commercegebruikers. We vragen om rechtszekerheid dat deze definitie het referentiepunt zal zijn voor de actoren van e-commerce in de DMA en de DSA.
Europese online spelers opereren in sterk concurrerende markten om aanbod, transparantie en kwaliteit te bieden aan consumenten in de EU en daarbuiten. Europa is steeds achtergebleven bij andere regio's in de wereld als het gaat om grote e-commerceleiders. Kleine, middelgrote, maar ook grote tech-spelers moeten in Europa worden gekoesterd.
De Europese e-commercespelers betreuren het dat bedrijven met de huidige aanpak ten onrechte het risico lopen dat hun vermogen om op de Europese markt te concurreren wordt verzwakt.
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?