Modeketens vanaf 2023 zelf verantwoordelijk voor afgedankte kleding
Bijgewerkt op: 6 december 2021

In 2023 wordt een uitgebreide productenverantwoordelijkheid (UPV) voor textiel ingevoerd. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur & Waterstaat) eind mei aan de Tweede Kamer. Het doel van de UPV is om te zorgen voor meer hergebruik, minder verspilling en minder vervuiling in de fashionbranche.
Inzameling en kosten
De invoering van UPV voor textiel betekent dat producenten en importeurs van kleding verantwoordelijk worden voor de inzameling, recycling, hergebruik en afvalfase van de producten die zij op de markt brengen. Producenten moeten dit logistieke systeem ook gaan financieren. Nu is het nog zo dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het inzamelen en de kosten van het afgedankte textiel van hun inwoners. Met de invoering van de UPV in 2023 worden producenten hiervoor verantwoordelijk. Zij dragen de kosten voor het afvalbeheer, wat een financiële prikkel geeft voor kleding van hogere kwaliteit. Hierdoor kan kleding beter worden gerecycled en hergebruikt.
Invoering
De staatssecretaris heeft een besluit genomen over de contouren van de UPV die gaat gelden voor alle partijen die kleding op de Nederlandse markt brengen. Ook zijn samen met de modebranche de recycling- en hergebruikdoelstellingen bepaald. Aankomend jaar wordt de UPV nader uitgewerkt, bijvoorbeeld hoe het inzamelen er precies uit komt te zien, welke tarieven hierbij horen en hoe kleine ondernemers vrijgesteld worden. Dan zal ook de rol van de retailer hierin worden bepaald.
De beoogde invoering van de UPV is per 2023. Naast consumentenkleding geldt de UPV ook voor bedrijfskleding, huishoudtextiel en beddengoed. De regelgeving is niet van toepassing op gordijnen, meubelen en tapijt.
Werken aan circulaire businessmodellen
In de ShoppingTomorrow-expertgroep ‘Circularity in Fashion: new business models 2021’ wordt met producenten, verwerkers, retailers en logistiek dienstverleners gewerkt aan toekomstige businessmodellen die passen in een circulaire economie. De resultaten hiervan worden in oktober dit jaar gepresenteerd.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Ekoo-subsidie: versnelling naar een circulaire economie voor webwinkels
Gepubliceerd op 24 april 2025CategorieBen je als (web)winkel actief bezig met verduurzaming? Dan is de nieuwe Ekoo-subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) mogelijk interessant voor jou.
-
DS Smith Sustainability Award: Dille & Kamille
Gepubliceerd op 15 april 2025Afgelopen 28 maart werden de Shopping Awards weer uitgereikt. In deze special licht de redactie Twinkle de winnaars en sponsors uit. Vandaag: het interview met Dille & Kamille.
-
Duurzaamheid als groeikans: Irene Jonkman op Webwinkel Vakdagen 2025
Gepubliceerd op 7 april 2025KennisartikelHoe zorg je dat duurzaam ondernemen écht iets oplevert? Irene Jonkman, projectmanager duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, gaf daar op 3 april tijdens de Webwinkel Vakdagen een helder antwoord op
-
Nieuwe rapportageverplichtingen vernietiging onverkochte consumentengoederen
Gepubliceerd op 27 maart 2025KennisartikelVanaf zomer 2025 moeten grote bedrijven rapporteren over vernietigde onverkochte goederen; dit wordt later uitgebreid naar middelgrote bedrijven.