Nieuwe richtlijn consumentenbescherming ingegaan
Bijgewerkt op: 31 mei 2022
Op 28 mei 2022 trad de nieuwe Europese Richtlijn modernisering consumentenbescherming (OMNIBUS) in werking. In de nieuwe richtlijn zijn bepalingen opgenomen over onder andere reviews en van/voor-prijzen. Hier lees je een samenvatting.
Van/voor-prijzen
Kort gezegd geeft deze richtlijn aan dat je bij een kortingsactie waarbij je de ‘van’-prijs wilt noemen, je hierbij de laagste verkoopprijs moet hanteren die je binnen de afgelopen 30 dagen voor de prijsvermindering hebt gevoerd.
Voorbeeld: Product X kost op 15 februari €60,-. Op 3 maart kost het product nog €50,-. Op 30 maart wil je een Van/Voor-actie doen. Je mag dan niet de hogere prijs van 15 februari als ‘van’-prijs kiezen, omdat dat langer dan 30 dagen geleden is. Je moet hierbij dus uitgaan van de prijs op 3 maart.
Lees hier verder
Transparantie over reviews
Webshops, platformen en alle andere websites die klantenreviews tonen van koopervaringen of van producten of diensten moeten door de nieuwe wetgeving hun websitebezoekers informeren over hoe zij garanderen dat reviews echt zijn.
In de nieuwe wet wordt de verantwoordelijkheid dus echt neergelegd bij de webshop, het platform of de website. Die moet zich er voortaan van verzekeren dat de gepubliceerde beoordelingen echt afkomstig zijn van mensen die het product of de dienst hebben gebruikt.
Webinar terugkijken
Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org, heeft op 19 april uitleg gegeven over de nieuwe wetgeving (OMNIBUS). In deze uitleg werd de nieuwe regelgeving rondom reviews en van/voor-prijzen uitgebreid behandeld
Deze zes regels zijn veranderd
Kennispartner KvK heeft alle veranderingen op een rijtje gezet. Vanaf 28 mei 2022 heb je te maken met een informatieplicht en nieuwe regels voor onder andere je reviews, prijzen, aanbiedingen en ‘gratis’ digitale diensten. Lees welke 6 veranderingen deze nieuwe regels inhouden.
Je leest ze hier
Heb je vragen over de nieuwe richtlijnen?
Onze juristen geven je gratis juridisch advies aan onze leden. Je kunt ze bereiken via juridisch@thuiswinkel.org.
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?
-
Regelgeving van/voor-prijzen
Gepubliceerd op 30 oktober 2024KennisartikelDe regelgeving over van/voor-prijzen is ingegaan. Hoe dat precies zit, lees je hier.
-
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de UPV
Gepubliceerd op 7 oktober 2024KennisartikelIn dit kennisartikel zetten we alle UPV's op een rijtje. Zo ben jij precies op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
-
Zo voldoe je aan de verpakkingswetgeving per land
Gepubliceerd op 7 oktober 2024KennisartikelOntdek hoe je aan de verpakkingswetgeving in de EU voldoet en boetes voorkomt met de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV).