Wrap-up: Eerste feestelijke editie Thuiswinkel Table Talk
Bijgewerkt op: 1 juli 2022
Donderdag 30 juni was de eerste editie van de Thuiswinkel Table Talk. Meer dan 250 CEO’s van vooraanstaande webwinkels, wetenschappers en politici spraken over het (online) winkelen van de toekomst. Tijdens de Table Talk vonden vier talkshow-gesprekken plaats waarin de huidige trends en ontwikkelingen werden besproken op het gebied van e-commerce.
Ondernemerschap: Hoe kunnen we succesvol blijven ondernemen?
In het talkshow-gesprek met Jacco Vonhof (voorzitter MKB Nederland), Focco Vijselaar (directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie EZK), Jesse Weltevreden, Prof. Digital Commerce aan de Hogeschool van Amsterdam) en Hans Geels (Algemeen directeur Dille & Kamille) werd gesproken over het huidige ondernemingsklimaat.
Alle tafeldeelnemers zijn het eens dat we een spannende tijd tegemoet gaan. Onder andere door de oorlog in Oekraïne, de stijgende prijzen, angst en onzekerheid. Daarnaast is het consumentenvertrouwen nog nooit zo laag geweest. Dus hoe zorgen we ervoor dat ondernemen leuk blijft? On- en offline moeten elkaar daarbij versterken. Het gapende gat aan goed getraind personeel baart de tafeldeelnemers zorgen, dus we moeten meer tijd investeren in het opleiden van nieuw en bestaand personeel.
In sommige kringen worden offline en online nog als vijanden gezien, maar alle deelnemers zijn het erover eens dat de winst in de combinatie ligt. De offline winkels moeten hun digitale presence verbeteren en leren van de data die ze online kunnen verzamelen vinden ze. Tegelijkertijd moet online investeren in offline. Volgens Jesse Weltevreden hebben on- en offline winkels aan elkaar moeten wennen. ”Veel fysieke winkels hebben het overleefd door de overheidssteun. De wake-up call is nu geweest en het is tijd dat ondernemers op meerdere paarden gaan wedden.”
Duurzaamheid: “Laat de dingen die we nodig hebben dan ook duurzaam zijn”
Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de sector. Daarbij draait het niet alleen om de bezorging, maar om alle partijen in de keten. De tafelgasten waren het erover eens dat we consumenten moeten opvoeden, dat de overheid en webshops consumenten moeten sturen in de meest duurzame richting en dat het verbeteren van de lastmile daarin het laaghangend fruit is.
Hoe kan de e-commercesector verduurzamen? Een interessant vraag, waarbij Heleen Buldeo Rai (onderzoeker en auteur van het boek ‘Duurzaam online shoppen’) opmerkt dat we er bij deze vraag van uit gaan dat het product hetzelfde blijft. “We moeten consumenten aanmoedigen producten te kopen die duurzamer zijn dan het alternatief.” En maakt het mensen dan uit hoe het bezorgd wordt? “Zeker, en dat is het laaghangend fruit dat direct geplukt moet worden.”
De wens bij consumenten om duurzaam te kopen is er. Daarom moeten we duurzame opties aan de consument geven. Als consumenten meer informatie krijgen, zullen ze sneller kiezen voor een duurzame optie. Ed Nijpels (Bestuurder/toezichthouder Sociaal-Economische Raad en voormalig voorzitter van Thuiswinkel.org) geeft aan dat het niet alleen aan de consument is om duurzamere keuzes te maken, maar dat het ook de regelgeving van de overheid is en de verantwoordelijkheid van de ondernemer. Hij vraagt zich af waarom we consumenten nog een keuze geven.
Ook Rob van den Dool (CEO Yumeko) en Jeremiah Albinus (CEO fonQ) vinden dat ondernemers hierin moeten sturen en duurzame producten moeten bieden. Zij kijken daarin naar de dingen die slimmer en duurzamer kunnen, maar ze kijken ook hoe de rest van de keten duurzamer kan.
Digitale transformatie: De klantvraag verschuift
De rondetafel over digitale transformatie richtte zich met name op verschuivende klantvraag. Zoekmachine Google heeft een andere rol gekregen en de van oorsprong sociale media fungeren steeds meer als zoekmachine en reviewplatform.
“Voor retailers draait het om ‘daar zijn waarde klant is’, of dat nu online, offline of in de metaverse is. Het merendeel van de klanten komt nu nog via Google”, zegt Anouk Beeren (Directeur Cross Channel bij Intergamma).
Cor Molenaar (professor aan de Erasmus Universiteit) ziet onder jongeren een verschuiving naar influencers, TikTok en platformen als zoekmachine. Google heeft een andere rol gekregen dan enkel als zoekmachine, en ook tafelgast Martijn Bertisen (Countrymanager bij Google) ziet die verschuiving. De concurrentie en het speelveld zijn breder dan wat vaak in kaart wordt gebracht, meldt hij.
Noor de Bruijn (CEO Vitaminstore) merkt niet alleen een verschuiving in concurrentie, maar ook een verschuiving in doelgroep en vraag. Waar voorheen met name de 40-50-jarigen bezig waren met vitamines, zijn het nu ook steeds meer jongeren die letten op hun eetpatronen. Zij zijn echter niet op zoek naar een bepaald soort vitamine, maar naar een oplossing voor hun probleem. “Ik ben moe, hoe los ik dat op.” Het resultaat is dat bedrijven echt moeten werken aan een totaaloplossing, waarbij on- en offline elkaar kunnen ondersteunen.
Shopping in 2030: Alles komt samen in verantwoord ondernemen
De laatste tafel werd ingeleid met een korte uitleg over de twee scenario’s uit het Shopping in 2030-boek van ShoppingTomorrow. Welk scenario het gaat worden is natuurlijk nog de vraag, maar Kitty Koelemeijer (Hoogleraar Marketing aan de Nyenrode Business Universiteit) geeft aan dat er een grote rol ligt bij de overheid: komt er een level playing field? Dat bepaalt welke kant we opgaan.
De grote vraag aan tafel blijft of we consumenten wel of niet een keuze moeten geven als het gaat om privacy en de bescherming van hun persoonsgegevens. Data zijn goud waard, en consumenten vinden hun privacy belangrijk. Tegelijkertijd gooien consumenten hun principes snel overboord als daar genoeg voordelen voor worden geboden. Moeten we consumenten beschermen tegen zichzelf?
“Consumenten vinden het belangrijk dat hun privacy beschermd wordt, maar geven dat ook net zo makkelijk op als er een groot genoeg voordeel voor ze te behalen is”, geeft Kitty Koelemeijer aan. Martijn Snoep (bestuursvoorzitter ACM) vindt dat privacy altijd beschermd moet blijven. Hoe diep bedrijven soms kunnen kijken in de hoofden van hun klanten en hoe ze vervolgens omgaan met die informatie is voor de ACM wel een punt van zorgen. Hij roept de aanwezigen dan ook op om met ethisch besef om te gaan met al die persoonlijke informatie.
De toegang tot data blijft een groot voordeel voor de grote techspelers. De tafeldeelnemers zijn het erover eens dat de markten open en eerlijk moeten blijven, hier ligt een rol voor de overheid. Oscar Diele (CEO Flinders), vindt het daarnaast belangrijk om na te denken waar de toegevoegde waarde van de verkoper ligt, zeker als je een multibrandstore runt. Het begint bij een goed product en een goede prijs, maar waar ligt het onderscheidend vermogen? De klantbehoeften zullen niet erg veranderen, maar hoe je er op in speelt, daar moet je inzetten.
Afscheid voormalig Thuiswinkel-directeur Wijnand Jongen
Na de ronde tafels, werd afscheid genomen van oud-directeur Wijnand Jongen.In januari 2020 kondigde Wijnand Jongen aan te vertrekken als directeur bij Thuiswinkel.org. Helaas hebben we vanwege corona eerder geen waardig afscheid kunnen nemen. Tot vandaag. Paul Nijhof, voorzitter van het bestuur van Thuiswinkel.org, en Marlene ten Ham, huidig directeur van de vereniging, spraken Wijnand toe in het bijzijn van de gasten. Zij gaven een mooi overzicht van zijn verdiensten. De toespraak werd afgesloten met niets minder dan een benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau door de burgemeester van Wijk bij Duurstede.